Ofte stilte spørsmål

Velkommen til min FAQ-side, hvor jeg har samlet de oftest stilte spørsmålene rundt bestilling, kjøp, overlevering og trykktekniske spesifikasjoner. Er det andre ting du lurer på enn det som står her, er det bare å ta kontakt.

Bestilling og kjøp

Hva gjør jeg om jeg er interessert i å kjøpe et bilde?

Ta kontakt på mail eller telefon. Inmformasjon under Kontakt.


Kan jeg få se det fysiske bildet før jeg eventuelt bestemmer meg for å kjøpe det?

Hjemmegalleriet i Oslo har flere av bildene på veggen, og er åpent etter avtalte.


Hvordan betaler jeg?

1/3 av kjøpssummen må betales før bildet settes i produksjon og det resterende beløpet betales inn før bildet overleveres. Faktura sendes på mail.


Hvorfor må jeg betale kunstavgift?

Alle bilder som koster 2000 kroner eller mer og som selges i max 30 eksemplarer er pålagt en statlig kunstavgift på 5% av salsgsummen. Avgiften går til Bildende Kunstneres Hjelpefond.


Må jeg betale merverdiavgift på toppen av kjøpssummen?

Nei, det er ikke merverdiavgift på bildene.


Kan jeg kjøpe bildet i andre størrelser eller med annen innramming enn det som er oppgitt i nettgalleriet?

Ja, det er mulig for noen av bildene. Ta kontakt på mail eller telefon for mer informasjon.


Kan jeg avbestille om jeg angrer meg?

Avbestilling må skje før bildet er satt i produksjon


Kan jeg heve kjøpet i ettertid?

Bestemmelser for tilvirkningskjøp gjelder. Unntaket er vesentlig forsinkelse.


Hvor lang tid tar det fra jeg bestiller bildet til jeg får bildet?

Normalt 2-3 uker.

Overlevering

Hvordan overleveres bildet?

Må hentes enten på fotolabben StudioTechnika på Rodeløkka eller i hjemmegalleriet på Gamle Aker, begge i Oslo. Bilder opp til størrelse 70x5cm kan sendes i Posten uetn ramme.

Kan jeg få bildet tilsendt i Posten?

Bilder i opp til størrelse 70x50 cm kan sendes i Posten uten ramme.

Begrenset opplag

Hva betyr det når det står «Begrenset opplag: 5+1»? Tallene viser til max-antall eksemplarer som kan trykkes opp av bildet og selges. Når det for eksempel står "Begrenset opplag: 5+1" betyr det at bildet selges i max 6 eksemplarer hvorav det siste - +1 - er kunstnereksemplaret som kan ha vært brukt på utstillinger og lignende.


Er det begrensede opplaget regnet per bilde eller per størrelse av bildet?

Begrenset opplag regnes per bilde. Det vil si at opplaget angir totalantallet som kan trykkes opp av bildet selv om eksemplarene kan ha ulik størrelse.

Hva er forskjellen på ordinært eksemplar og kunstnereksemplar?

Et kunstereksemplar er gjerne brukt på utstillinger og i andre offentlige sammenhenger. Det kan også ha en høyere pris enn de ordinære siden det er det siste eksemplaret som kan selges

Trykk-kvalitet

Hva betyr giclee-trykk?

På Wikipedia blir giclee-trykk beskrevet på følgende måte:"Giclée (...) er digital blekkutskrift av høy kvalitet for reproduksjon av billedkunst. (...) Giclée-metoden krever spesielle, avanserte printere og en kombinasjon av lysekte blekk og syrefritt papir som er garantert av produsenten til å ha en minimums holdbarhet på 60-100 år. (...) Teknikken benyttes av en rekke kunstnere til framstilling av fotografiske forstørrelser og reproduksjon av grafiske arbeider i begrensede opplag. Ordet blir gradvis mer utvannet og erstattet av mer presise ord som digitaltrykk og digital grafikk."

Hvilken fotolab har produsert det fysiske trykket?

StudioTechnika på Rodeløkka i Oslo produserer bildene. Det er en av de aller fremste fotolabbene i landet, og leverer giclee-trykk av høy kvalitet.

Kunstnerisk prosess

Hvem lager titlene til bildene?

De aller fleste titlene er laget av min gode venn Odd Espen. Bildet blir alltid laget først, og det er alltid like spennende å se hvilken tittel Odd Espen foreslår.


Hvorfor er titlene på engelsk?

Før jeg begynte å selge fysiske eksemplarer av bildene, viset jeg bildene på bildedelings-tjenester som Flick, Instagram og Facebook. Siden det var internasjonale arenaer og siden Odd Espen er to-språklig, ble titlene engelske.Ikke alle bildene ser ut som fotografier. Hvordan er de laget?

Jeg bruker Lightroom og Photoshop for å redigere bildene. De som ikke ser ut som fotografier, er laget med en teknikk der jeg blant annet kombinerer ulike fotografier i et og samme bilde. Jeg bruker bare bilder jeg har tatt selv.


Fotoutstyr

Hva slags fotoutstyr bruker du?

Jeg er en trofast Nikon-bruker.